Всичко, което сте искали да знаете за изолацията с минерална вата

1. С какво минералната вата е по-добра от стиропора?
Минералната вата, независимо дали е стъклена или каменна, се добива като строителен изолационен материал от естествени суровини – камък или стъкло, и най-вече нейните свойства са с гарантирана трайност и не се променят с течение на времето.

Освен че има термоизолационна функция, каменната вата същевременно е и звукоизолираща, а за разлика от стиропораe незапалим материал, така че единствено фасади с каменна вата могат да бъдат третирани и класифицирани като негорими фасадни системи.

Още едно качество на фасадите с вата е паропропускливостта – възможността стените с вата да „дишат“, което е съществено предимство в сравнение с останалите типове топлоизолационни материали. Това означава, че цялата пара, която се появява във вътрешността на помещението, може безпрепятствено да „премине“ през стените във външната среда (например стиропорът оказва 30-40 пъти по-голямо съпротивление при преминаването на водната пара отколкото каменната вата).


2. Колко енергия ще спестя, използвайки вашите материали?
Всичко зависи от специфичните характеристики на Вашия обект. За да изчислите по-лесно колко енергия и пари ще спестите с изолацията от минерална вата, препоръчваме Ви да използвате нашия Калкулатор на изразходваната и спестената енергия.

Единственото правило, което винаги е в сила е – колкото по-дебела е изолацията, толкова по-голяма е икономията. Нека също така да си припомним, че инвестицията в изолация на обекта в повечето случаи е с възвръщаемост в срок от 4 до 6 години, под формата на намалени сметки за отопление и електроенергия за охлаждане на обекта през лятото.


3. Може ли каменната вата да се лепи върху неравна повърхност?
Този въпрос е доста описателен, но отговорът гласи, че равнината на основата трябва да се провери преди да започне лепенето на плочите от каменна вата. Това се прави с помощта на инструмент, наречен мастар, който се поставя върху стената и се проверява какви са отклоненията, ако има такива (тези изисквания се поставят от производителите на фасадни системи, като те варират в границите на приблизително ± 1см по дължината на мастара, който обикновено е с дължина 3 м). Всичко, което е извън този толеранс е неподходяща основа за лепене, така че би трябвало да се изравни със замазка преди началото на лепенето.

В случай че това не се направи, обикновено се прави опит основата да се изравни с лепило, което може да се окаже голям проблем, тъй като прекалено дебелият слой лепило за лепене на изолационни плочи може да причини отделянето им от основата и да застраши функционалността на цялата фасада. Следователно, първо изравнете повърхността със замазка и едва след това пристъпете към лепенето на плочите.

За подробни указания как се вгражда контактна фасада с каменна вата, изгледайте филма за къщата на господин Лаза Йефтич от Младеновац близо до Белград.


4. Заради децата решихме да направим преградна стена в спалнята, затова ни интересува кой материал е най-добре да се използва за звукоизолация?
За изолация на подобна преградна стена препоръчваме стъклената минерална вата Classic 035 или Ekoroll, притежаваща подчертани звукоабсорбиращи свойства, каквото е основното Ви изискване. Като алтернатива можете да поставите и изолация от каменна минерална вата, например продукта NaturBoard VENTACUSTO.


5. Планирам да поставя изолация на вътрешна стена, гледаща на север. Кой материал да използвам и въобще възможно ли е това да се направи?
Доколкото разбираме от въпроса Ви, решили сте да направите изолация от вътрешната страна, затова и отговорът ни ще е съобразен с това предположение. Правим изолация откъм вътрешната страна само когато това е единствената опция, съответно когато поставянето на изолация от външната страна е невъзможно или монтирането и е изключително затруднено (например ако живеете на 12-ия етаж в 20-етажен блок). В случай че сте взели решение да направите вътрешна изолация, предлагаме Ви следното решение:

Направете подконструкция за вграждането на гипсокартоновите плоскости и запълнете пространството между профилите с минерална вата (каменна или стъклена). Много е важно от вътрешната страна (откъм по-топлата страна на изолацията) да се постави пароизолация, за да се предотврати проникването на водна пара в изолационния слой и нежелани явления като гниене, неприятна миризма и пр.
След монтирането на пароизолацията поставяте гипсокартоновите плоскости и ги обработвате в съответствие с указанията за работа с подобен тип стенни облицовки (фугиране, шпакловане, боядисване).

Продуктите Knauf Insulation от минерална вата, които Ви препоръчваме за тази позиция, са:
  • Каменна минерална вата: NaturBoard FIT PLUS или NaturBoard VENTI
  • Стъклена минерална вата: Classic 037 или Ekoroll
  • Пароизолация: LDS 200, LDS 35 (забележка – да се провери дифузията на водната пара през стената!)

В случай че изолацията на Вашата вътрешна стена се направи според предложената технология, можем да кажем, че няма да възникнат никакви негативни последици, а освен основния Ви мотив (а именно: топлоизолация) дори ще получите значително подобрена звукоизолация от външния шум, което всъщност е спецификата на решението да се използва минерална вата като изолационен материал.


6. Възнамерявам да поставя изолация върху горната плоча, но се колебая дали да е стиропор или стъклена вата? Чувал съм, че е необходимо ватата да бъде защитена – с някакъв найлон или фолио.
Важното е предварително да знаете какъв ще е режимът на ползване на таванското помещение – ако не се предвижда излизане на тавана, достатъчно е само върху плочата да се постави вата, като преди това сте поставили пароизолация. В случай че поставяте 2 слоя, необходимо е да се направи припокриване, за да се неутрализират ефектите от топлинните загуби през тях.

Ако все пак планирате поне от време на време да използвате таванското помещение, необходимо е да се монтира съответната подконструкция (например дървени греди), в средата да се положи вата и след това да се постави някакъв вид облицовка (например OSB плочи), поне върху частите, върху които ще се движите.

7. Кой материал да използвам за изолация на скатен покрив и с каква дебелина? Бих искал изолацията да е направена по най-добрия възможен начин. Също така би било добре гредите да останат да се виждат. Благодаря предварително.
С цел решаването на въпроса с енергийната ефективност на Вашата мансарда, трябва да се ръководим от принципите на енергийно ефективното проектиране. В този случай естетическото изискване гредите да останат да се виждат и след вграждането на изолацията не се вмества в този принцип. Просто гредите представляват топлинни мостове, през които имаме загуба на топлина.

Затова е необходимо да се постави слой изолация и под гредите (гледано откъм вътрешната страна). Що се отнася до дебелината на изолацията, във Вашия случай освен изолацията между гредите (тук Ви предлагаме каменна минерална вата NaturBoard FIT PLUS) с дебелина до максималната височина на гредите (зависи от вентилирането на покривната конструкция), предлагаме допълнителен слой вата (да кажем стъклена вата Ekoroll ) до обща дебелина мин. 25 см.


8. Правя изолация между гредите на скатен покрив, на повърхност от около 120 кв. м. на фамилната ни къща. Какво да използвам: каменна вата или стиропор и ако е възможно, бихте ли ме посъветвали по-обстойно как да вградя такава изолация.
За изолация на скатен покрив от типа, който сте описали, възприетият и по-добрият вариант е да се изолира с минерална вата (каменна или стъклена, или с комбинация от двете). Причините са много, а сред тях е и тази, че минералните вати са негорим материал (вярваме, че това е много съществено и за Вас).

Освен това ватата, като свиваем материал, много по-добре запълва пространството между гредите и осигурява по-добро запечатване и защита от проникване на въздух, както през зимата, така и през лятото.

И още нещо, което много често забравяме – изолацията трябва да ни предпазва не само от студа през зимата, но и от прекалената горещина през лятото – точно затова минералните вати и особено каменната вата е без конкуренция, защото много дълго задържа в себе си топлината, като предотвратява проникването и във вътрешността на жизненото пространство. На чертежа отдолу графически е представено как изглеждат правилно формираните слоеве на скатния покрив с минерална вата:

Виждате, че от покрива към тавана е поставено паропропускливо-водонепропускливо фолио, а след това каменна минерална вата между гредите. Много е важно да се постави още един слой вата (в този случай предлагаме стъклена минерална вата) под гредите, за да се неутрализират топлинните мостове, които правят гредите, ако не се изолират от долната страна. Следва пароизолация, а след това препоръчваме облицоване с гипсокартонени плочи и на края окончателна обработка на стените.

Предлагаме каменна вата за зоната между гредите за по-добрата защита от нахлуване на топъл въздух през лятото (заради по-голямата плътност на този вид вата), а стъклената вата за под гредите, заради доказаното й действие да подобрява качеството на вътрешния въздух (поне когато става дума за продуктите на Knauf Insulation с ECOSE technology).


9. След изолацията във вътрешността на жилището бих искал да се заема с тавана. Смятам да купя каменна вата FKD-N, която ми препоръчаха като най-добрата за звукоизолация. Над апартамента, който възнамерявам да санирам се намира апартамент, който вече е обитаем. Моля да ми кажете с каква дебелина трябва да бъде каменната вата за подобен тип изолация? Освен това ме интересува и какъв е разходът на лепило на квадратен метър?
С поставянето на каменна минерална вата върху тавана със сигурност можете да намалите значително част от шума, достигащ от апартамента над Вашия. Продуктът с търговско название FKD-N Thermal е най-доброто решение за този вид саниране.

Препоръчваната дебелина в този случай е 8 и повече см, в зависимост от количеството шум, достигащо до Вашето жилищно помещение. Разходът на лепило за каменната вата е ~12kg/m2.


10. Интересува ме каква минерална вата се използва при окачен таван и дали и на тавана, както и на външните стени се прави пароизолация от вътрешната страна. Това ме интересува изключително много заради пълната изолация на вътрешното пространство. Моля и за съвет относно изолацията на нулевата плоча на същото помещение. Имайте предвид, че за съжаление съм изолирал къщата със стиропор поради незнание, така че с тази вътрешна изолация искам да подобря звуковата и топлинна ефективност.
За изолация на окачени тавани може да се използва който и да било тип минерални вати (каменна – препоръчваме NaturBoard FIT PLUS, или пък стъклена – препоръчваме Ekoroll ).

Що се отнася до пароизолацията, когато става дума за поставяне на изолация от вътрешната страна, тя винаги се поставя откъм по-топлата страна на изолацията, с напомнянето, че изолираме външните стени отвътре само когато това е единствената опция (както във Вашия случай, тъй като вече сте направили външна термоизолация).


11. Когато се прави вътрешна изолация, интересува ме дали стената се обработва от пода до тавана, или до височината на окачения таван, както и в каква последователност? Имам предвид от тавана, от стените или от пода. Съществува ли възможност от поява на конденз при така направена изолация?
Със сигурност е необходимо да направите изолация по цялата височина на стената – никога не знаете дали няма да Ви се наложи да промените или пък отстраните окачения таван, който е част от интериора. Що се отнася до възможността от поява на конденз, това може да се провери с изчисления от областта на строителната физика, но при всички случаи е необходимо пароизолацията да се направи от по-топлата страна на изолационния материал, за да се избегне формирането и насъбирането на конденз в изолационния слой на минералната вата. И естествено, последователността на работа е: стени, таван, под.


12. Планирам напролет да изолирам фасадата с каменна минерална вата. Смятам, че е по-качествена и че има причина да е по-скъпа. Къщата ми се намира в Ботевград. Става дума за къща с висок приземен етаж и първи етаж на склоновете. Приблизително 140 m2 площ за изолация.
Въпросът ми е: каква дебелина на изолацията ми препоръчвате и дали по правило колкото е по-дебела, толкова е по-добра? Каква е цената на вашите продукти?

Благодарим за интереса към нашите продукти!

Споделяме оценката Ви, че каменната вата е висококачествен изолационен материал и че си струва по-високата цена в сравнение с другите изолационни материали.

Що се отнася до дебелината, бихме Ви препоръчали минимална дебелина от 8 см, тъй като това практически е минимумът, посочен в нормативните актове от областта на енергийната ефективност. Естествено, всеки допълнително вграден сантиметър ще увеличи топлинния ефект, съответно ще Ви спести от цената на енергийните източници, използвани за отоплението на дома Ви, както и от необходимата за охлаждане енергия през лятото.

Що се отнася до цената, тя зависи от много фактори, но за да не останете без отговор: цената на материалите за фасада с дебелина на каменната вата 8 см, в зависимост от производителя на системи, би била около 25 лв, докато за изпълнение цената се движи от 18 лв и повече , в зависимост от типа и сложността на обекта.


13. Интересува ме каменната вата за изолиране на тавански помещения. Размери, технически характеристики, дебелина 10 см, както и съпровождащите фолиа. Става дума за площ от 130 кв. м.
Първо, със сигурност бихме Ви предложили да увеличите дебелината на изолацията поне на 20 см; предполагам, че става дума за таванско помещение, което е отопляемо и постоянно обитаемо.

Нашето предложение е системата LDS, която изглежда така:

Необходимо е да се вградят следните слоеве (отвътре навън):
  • парна изолация LDS 5 Silk или LDS 35 (в зависимост от възможностите за вентилация на покрива)
  • минерална стъклена вата с ECOSE Classic 037 или Ekoroll (мин. 10 см)
  • минерална каменна вата NaturBoard FIT PLUS между гредите,
  • в зависимост от конструкцията на покрива и LDS 0,02 паропропускливо-водонепропускливо фолио


14. Интересува ме дали и с колко се намалява термичната устойчивост на стъклената или каменната вата, ако на стена, дебела 8 см се постави изолация с дебелина 10 см, с леко натъпкване и дали е по-добре на такава стена да се постави изолация 8 см, или пък с посочените 10 см?
Здравейте, когато имате лимитирана дебелина на изолацията, която можете да използвате, винаги по-доброто решение е да използвате материал, който притежава по-добри термични характеристики (характеристика λ-ламбда), защото така получавате именно онова, което сте желали – вместо 10 см вата с „по-лоша“ λ, можете да поставите  8 см дебелина на продукта, но с „по-добра“ λ. С натъпкване на продукта над посоченото във фабричната спецификация термичната устойчивост на материала отслабва и затова не се препоръчва.


15. Интересува ме възможно ли е от вътрешната страна да се направи звукоизолация с каменна вата, но с начин на работа както при външна фасада, т.е. без метални профили и гипсокартон? Какъв тип каменна вата би трябвало да се използва в този случай?
Звукоизолация на вътрешното пространство се постига чрез системни решения, състоящи се от определен брой прегради-препятствия, намаляващи нежеланото нахлуване на шум. В тези системи минералната вата представлява една от частите на системата. Що се отнася до типа вата, обикновено се поставят каменна или стъклена вата с по-ниска плътност, или пък специално изготвени продукти, като например Classic 037 или KR P , но винаги като част от системата преградни стени Knauf.

Вариантът, който споменавате Вие, би могъл да се осъществи като вътрешна термоизолация (в този случай се използва каменна минерална вата за контактна фасада FKD-S Thermal или FKD-N Thermal в система с лепила и стъклена мрежа), само би трябвало да се провери дифузията на водната пара.


16. Къщата ми е с размери 10х11 метра. Приземен етаж, първи етаж и таванско помещение. На къщата е направена изолация с перлит-бетон. Дограмата е PVC и е с добро уплътнение. Досегашната изолация не е лоша, но все пак бих искал да я подобря. Интересува ме допълнителната изолация с каменна вата. Колко ще ми е необходимо, с каква дебелина и колко би струвало?
Що се отнася до възможността за поставяне на изолация от каменна вата върху външни стени, върху които е нанесен перлит-бетон, това по принцип е възможно ако перлитът е добре свързан с основата (стената), което означава да няма слаби места, които „кънтят“ когато почукваме с пръст по фасадата.

Вероятно имате перлит с дебелина 3-5 см. Предлагам да вградите мин. 8 см изолация от каменна минерална вата (конкретният продукт е FKD-S Thermal или FKD-N Thermal).

Контактната фасадна система освен изолационния материал включва и други компоненти (лепила, мрежи, грундове, крайни декоративни мазилки), така че Ви моля след като решите кой производител на системи ще изберете, да поискате цените от местните продавачи или да погледнете офертата на нашата страница с посочените дистрибутори.


17. Желая да поставя изолация върху горната плоча към неотопляемо покривно пространство.
а) Достатъчно ли е върху плочата да се постави минерална вата Classic 037 с дебелина 10 см?
б) Необходимо ли е под ватата да се поставя фолио и какъв тип?

Предлагаме в системата на междуетажна конструкция към неотопляем таван, освен ватата да се постави и фолио, както следва:
  • на бетонната плоча, под изолацията – ПАРОИЗОЛАЦИЯ, предлагаме LDS 35
  • над ватата – паропропускливо-водонепропускливо фолио, предлагаме LDS 0,02

Тогава ще имате добре моделирана система, в която не се появява конденз, а от горната страна сте защитени от евентуално проникване на вода през покривната система.

Също така бихме Ви препоръчали, ако имате възможност да увеличите дебелината на изолацията – в приложение следва изчисление за дебелина 15 см.


Източник: knaufinsulation.bg
Намерете експертна консултация на телефони:
София
0882 881 980
0882 881 991
Стара Загора
0882 881 988