Фасадна топлоизолация: вата, стиропор или XPS?

Фасадна топлоизолация: вата, стиропор или XPS?

Изборът на топлоизолация за фасадата е ключов момент в строежа на една сграда, не само защото от нея зависи поддържането на оптимална температура в помещенията, но и защото се отразява върху джоба ни не само в момента на покупката, но и в бъдеще. Правилният избор може да  ни спести значителни средства от разходите за отопление зимата и от сметките за разхлаждане лятото.

Ето кои критерии са от най-съществено значение при избора на топлоизолационен материал и трябва да бъдат взети под внимание. Днес на пазара съществуват редица решения в тази област, а ние ще се спрем на най-популярните от тях, за да може да прецените кой вариант отговаря най-добре на нуждите ви. 

Ако се чудите дали за фасадната топлоизолация да заложите на минерална вата, EPS (експандиран полистирен, стиропор) или XPS (есктрудиран полистирен), по-долу ще намерите списък с най-важните неща, които да имате на ум. 

Коефициент на топлопроводимост 

Този коефициент описва способността на изолационния материал да провежда топлина. Колкото по-малка е неговата стойност, толкова по-добре ще се справя той в задачата да изолира вашия дом, защото толкова по-малко е количеството топлина, което ще пропуска. В това отношение първенец е xps-а със стойности на коефициент на топлопроводимост (ламбда) от 0,030 до 0,034 в зависимост от дебелината.

Веднага след него с минимална разлика е минералната вата с показатели, вариращи между 0,034 и 0,035. Стиропорът може да се похвали с топлоизолационна способност от 0,038, което го поставя в леко неизгодна позиция спрямо неговите съперници в групата. Макар и не толкова съществени, разликите са налице.

Топлоизолационен материал

Дебелина (мм)

Минимален коефициент на топлопроводимост

XPS

50

0.033

Вата

50

0.034

ЕPS F

50

0.038

Коефициент на пожароустойчивост 

Освен енергийна ефективност, с която може да обезпечи дома фасадната топлоизолация, не е за пренебрегване и сигурността по отношение на пожари и тяхното разпространение. Това, което трябва да следите в случая, е класът по реакция на огън. Минералната вата има най-добри показатели в това отношение.  Тя е негорим материал с клас по реакция на огън А1.

При пожар нейното поведение е безопасно. Минералната вата възпрепятства разпространението на огъня, без да отделя токсични вещества или пламтящи частици. 

Стиропорът и XPS-ът са горими материали с клас по реакция на огън Е. 

Екологичност 

На фона на екологичната криза, пред която е изправен светът, природосъобразните строителни материали са особено важен критерий. В този ред на мисли, каменната минерална вата е бъдещето на топлоизолациите, тъй като произходът й е напълно естествен. Произвежда се от вулканични камъни, без токсични вещества и освен това е 100% рециклируема.

От друга страна, плочите от ЕPS и XPS се произвеждат от полистирен - полимер, промишлено произвеждан от петрол, което ги прави замърсител на природата. И макар производителите им да подчертават, че процесът им на производство е изключително екологичен и природосъобразен и че при желание биха могли да бъдат рециклирани, не бива да забравяме, че веднъж превърнали се в отпадък, могат да нанесат сериозни щети на природата, климата и океаните. 

Паропропускливост 

„Дишането“ на фасадната топлоизолация се отнася да способността на изолационния материал да пропуска вода под формата на пара или иначе казано – паропропускливост. Това, което прави паропропускливата изолация от съществено значение, е свойството й да не позволява остатъчната влага в стената и сградата да се задържа в стената и при спад в температурата да избие под формата на влага или мухъл. Сравнявайки ватата, стиропора и XPS-a по този показател, на лице са съществени разлики.

На първо място по този показател е минералната вата, която свободно пропуска остатъчната влага в стената и сградата и е от групата на т.нар. „дишащи“ материали. На второ място е стиропора (ЕPS), който е също от т.нар. „дишащи“ материали, макар и доста по слаб от ватата. На трето място е екстудираният полистирен (XPS), който е влагоустойчив и се характеризира с практически нулево водопоглъщане и на практика вода не би могла да проникне в материала, което го прави „недишащ“. 

За това, при изграждането на фасадата е важно да се съобразят всички елементи от топлоизолационната система – топлоизолация, грунд, боя, мазилка. Това е и причината акрилни мазилки, които са непаропропускливи, да не се полагат върху фасади, изолирани с „дишащи“ материали като минерална вата. По правило за минерална вата и EPS се препоръчват само паропропускливи външни мазилки.

Интересно е, че върху „недишащите“ топлоизолационни материали като XPS обаче биха могли да се положат и от двата вида мазилки – паропропускливи и непаропропускливи. (за повече информация виж Каква фасадна мазилка да изберем?

Минералната вата е без мирис, не гние, не благоприятства развитие на вредители, гъбички, плесени или бактерии. Съдържа водоотблъскваща добавка, за да се гарантира, че не може да премине вода през плочата и да достигне до съществуващата зидария. 

Дебелина

Тук основното правило е, че колкото по-голяма е дебелината на изолационния материал, толкова по-добре ще изолира сградата. 

Място на поставяне

Поставянето на изолацията от външната страна е по-ефективно и допринася повече за енергийната икономия. Когато изолацията е от външната страна и пуснем отоплението, помещението ще се затопли бавно, но след като топлината се акумулира в стените изолацията намалява значително топлинните загуби, което намалява значително сметките ни. Когато спрем отоплението и изолацията е отвън, помещението изстива много по-бавно.

При изолация от вътрешната страна помещението се затопля много по-бързо, тъй като изолацията не позволява топлината да се акумулира в стената на сградата, но при спиране на отоплението, помещението изстива много по-бързо. Затова полагането на изолация от вътрешната страна е оправдано единствено в случаите, когато поради някаква причина не е възможно от външната страна. 

Якост на натиск

Тук има един абсолютен лидер и това е XPS-ът с якост на натиск варираща от 200 до 300 кРа (килопаскала), което се равнява от 20 до 30 тона/м2. Той е особено подходящ за подова топлоизолация върху която ще се полага циментова замазка, както и при подово отопление. Разбира се, има добри предложения с минерална вата, но с доста по-слаба якост на натиск. 

Цена

Цената, макар и да не е технически показател по отношение на топлоизолационните характеристики на материалите, е фактор, който интересува всеки един от нас. С най-ниска цена е стиропорът, който е значително по-евтин (почти два пъти) от фасадната вата и XPS-ът, които са приблизително на едно ценово ниво. Цената също зависи и от избраната от нас дебелина на топлоизолацията – колкото е по-дебела, толкова е по-скъпа.