Машинна гипсова мазилка

Показани 1 до 5 | 5 (1 Страници)

Без съмнение през последните години различните индустрии се стараят максимално да оптимизират процесите си. В това число и строителния сектор, в който все повече фирми производители предлагат качествени строителни материали, които се нанасят бързо и лесно с помощта на машини, но притежават невероятни качества, свързани със здравина, надеждност и устойчивост.

Такъв строителен материал е машинната гипсова мазилка. За разлика от сухата смес, гипсовата мазилка е универсален разтвор, който може да се нанася на ръка или чрез машинен метод. Този продукт спестява изключително много време, средства и неутрализира най-неприятните и трудоемки аспекти при нанасянето на мазилката.

Какво представлява гипсът?

Материалът гипс представлява мек сулфатен минерал, в който се съдържа калциев сулфат дихидрат. Бива използван за скулптури и гипсова мазилка.  Сам по себе си гипсът е изключително лек, като в естествената си среда се среща под формата на кристал. Реално, гипсът намери още повече своето място в строителните процеси, които през последните години целят висока производителност и устойчивост.

Всъщност, гипсът се е използвал в строителството много преди циментовата и пясъчната смес, например при строежа на пирамидата на Хеопс. В днешно време гипсовата мазилка е един от любимите разтвори на строителите заради своите свойства и ефективност.

Важни факти за гипсовата мазилка

 • Гипсови мазилки се предлагат на много достъпна цена от повечето строителни магазини. Този материал се препоръчва за прилагане при измазване на тавани и вътрешни стени.
 • Машинната гипсова мазилка е устойчива срещу развитието на микроорганизми, бактерии и насекоми.
 • Тази строителна смес е изключително универсално решение за покриване както на гладка, така и на неравна повърхност.
 • Покритието, което осигурява, е едно от най-големите ѝ предимства, защото гарантира перфектно заличаване на грапавостите. Отличната гладкост на мазилката създава добра основа за финалния завършек с боя или тапет.
 • Гипсовите мазилки са икономичен тип продукт, защото имат висока устойчивост срещу свиване за разлика от циментовите смеси.
 • При пожар гипсовата смес може да изиграе роля на естествена бариера, която предпазва бетона и стоманата в конструкцията на помещението.
 • Гипсовата мазилка е перфектният строителен елемент за предотвратяване на ръжда, а също така възспирането от развитието на корозия.
 • Машинните мазилки са предварително смесени и се предлагат в лесни за употреба торби, като се изисква само добавяне на вода към сместа, което води до по-малко загуба на време и труд.
 • От естетична гледна точка, измазването на помещение с гипс прави пространството да изглежда просторно и светло.
 • Времето, което трябва да изчакате до нанасянето на втори слой гипсова мазилка, е много по-малко от това при циментовия разтвор. При него е нужно да минат поне 24 часа. Благодарение на бързото съхнене и машинното полагане, гипсовата машинна настилка се превръща в един предпочитан строителен материал.
 • Полагането на гипсови мазилки на достъпни цени е процес, спестяващ време, като по този начин намалявате разходите по проекта си.
 • Гипсовата мазилка е по-евтина в сравнение с циментовата такава.
 • Не на последно място е важно да знаете, че машинната гипсова мазилка е екологичен естествен продукт.

Съвети при полагане на машинна мазилка

Проверка на основата

Преди да започнете с нанасянето на машинна гипсова мазилка е необходимо да проверите основата, върху която ще работите. Сред факторите, които влияят на нейното качествено полагане и съхнене, респективно, които трябва да наблюдавате, са: влажност, състоянието на бетонната повърхност, нивото на температурата на обекта и основата, възрастта на бетонната основа, видът на гипсовата мазилка.

Защита на бетонните части

След като вече сте се уверили, че основата покрива всички гореспоменати критерии, е добре да обърнете специално внимание на бетонните части и по-точно, на тяхната защита. Във всеки строителен обект се намират елементи, които са застрашени от корозия - пирони, планки, крепежни елементи.

Тези части задължително трябва да бъде отделени и предпазени от слоя мазилка. Въпреки, че качествената гипсова мазилка притежава антикорозионни свойства, ви съветваме да ги предпазите отделно, обработвайки ги с допълнителен защитен слой. Компоненти пък като тръби и тръбопроводи е препоръчително да бъдат защитени от конденз.

Подготовка на основата и отделните елементи

Преди да преминете към полагането на машинна мазилка преминете през процес на грундиране на повърхността. Така, ще си гарантирате по-добра попивателност на следващия слой, качествено сцепление между отделните материали и равномерно съхнене. След което за да постигнете идеално гладко покритие на мазилката, се уверете, че третираната зона е напълно чиста, няма мазни петна, развитие на микроорганизми и е напълно суха.

Погрижете се също така за зоните около прозорци и врати, при които трябва да включите допълнителни елементи - профили, за да избегнете появата на фуга след време. Това се дължи на различното линейно разширение, което имат гипсовата мазилка и материалът, от който се изработват прозорците и вратите.

Нанасяне на машинна гипсова мазилка

Започнете с регулаж на водата, като по този начин ще постигнете оптимално стичане на мазилката за по-бързо разнасяне. Разбира се, трябва да се стремите към средна гъстота, а не такава, която се стича от стената или тавана. Дюзата на пръскане трябва да бъде нагласена със степен “тясна метла”, така че да оставя равномерно покритие.

Започнете нанасянето отгоре надолу, на хоризонтални ивици, за да избегнете влизането на въздух на вече пресния слой. Можете да започнете да обработвате мазилката около 10 или 15 минути след нейното нанасяне. При финалната обработка ще е необходимо да отстраните излишния материал; да загладите получилите се дупчици; да загладите с шпакла; при вече засъхнала мазилка - третирайте с дунапренова пердашка, напоена с вода; накрая отново загладете с шпакла.

Видове машинна гипсова мазилка от Атек 1

В крайна сметка, може би, сами се убедихте, че гипсовата машинна мазилка притежава безспорно доста плюсове в сравнение с циментовата смес. Гипсовата мазилка придава по-добър финиш на повърхността и осигурява по-висока производителност при нанасяне за разлика от конвенционалните мазилки.

Именно поради много предимства на този тип продукт, ние, от Атек 1, предлагаме машинна мазилка на страхотна цена в нашише складове в София. Стремим се да набавим на клиентите си всички необходими висококачествени строителни материали, чрез които те да осъществят своя мечтан проект.

В случай че имате нужда от машинни гипсови мазилки на водещи производители като Knauf, Теразид и други, то нашият екип ще ви помогне с удоволствие в избора ви. Поръчайте вашата машинна гипсова мазилка на супер цени при нас!

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България