Саморазливна подова замазка

Показани 1 до 9 | 9 (1 Страници)

Висококачествената саморазливна подова замазка е главната част, използвана за оформяне на гладка еднаква повърхност, върху която можете да монтирате плочки, естествен камък или дървена подова настилка. Често се използва като завършващ продукт върху твърда бетонна основа и може да се използва и за покриване на тръбни изделия за подово отопление.

Саморазливните замазки се предлагат на добри цени и се състоят предимно от смес от пясък, цимент и вода. Комбинацията се обърква ръчно в кофа чрез смесително гребло. В случай че подовата замазка се полага за по-мащабни терени, е препоръчително да се смеси чрез специална помпа за замазка, преди да се разпръсне през маркуча, който е свързан с помпата.

На пазара се предлага също така да вземете готова замазка за под, която често е най-удобният вариант за работа, в случай че не сте боравили с подобен материал преди.

Видове самонивелираща се замазка

В строителен магазин Атек 1 сме включили в портфолиото си широка гама от бетонна саморазливна подова замазка, подходяща за вашите изисквания и всички проекти. Сред тях ще намерите полусухи, свързани с цимент продукти, съдържащи полипропиленови влакна за допълнителна издръжливост, както и такива замазки за под, самоуплътняващи и самонивелиращи се, които помагат да се постигне перфектно покритие.

Също така предлагаме самозаглаждаща се или саморазливна течна замазка като алтернатива на полусухата разновидност, макар че и двата вида притежават своите отличителни преимущества. Самонивелиращата се замазка обикновено се произвеждa в два разнообразни варианта, които се базират на циментова основа или компоненти, съдържащи калциев сулфат/анхидрид.

Както подсказва името, течната саморазливна замазка е особено подходяща за монтаж чрез помпа на големи площи. С помощта на този метод дори замазките на под до 1000 кв. метра на ден са наистина постижими задачи. За разлика от тях полусухата подова замазка стандартно се монтира на ръка, като така може да се покрие на ден между 125 и 150 кв.м на ден. На пазара се намират специализирани автоматизирани машини за замазка, които могат да увеличат темпото до около 500 кв.м на ден.

Като течен вид, саморазливната замазка не е подходяща за места, на които са нужни рампи или зона за отводняване в мокри помещения като душ кабина, тоалетни и съблекални. Още повече, някои видове саморазливни замазки не се препоръчват за този вид употреба поради непригодността им за контакт с вода. Разбира се, освен ако използваната замазка не е специално за баня.

Големина на саморазливната замазка

При полусухата и саморазливната замазка една от главните разлики е нейната дебелина. Продуктите от полусух тип се мажат с по-дебел слой при монтаж, около 65 - 75 мм, като тази дебелина зависи изцяло от начина на монтиране и бъдещето предназначение на зоната. Но този вариант е приложим за всякакви места.

Единствено самонивелиращата се замазка, която се основава на калциев сулфат, прави изключение при саморазливните замазки. С тях като цяло не се препоръчват да не бъдат монтирани несвързани или местещи се компоненти. Но пък може да използвате за такъв тип проект саморазливаща се замазка, която е обогатена с влакна, изграждащи мрежа от стъклени влакна. Този вид готова замазка е изключително подходяща при монтаж на разделени части или дори за покриване на подово отопление.

Всъщност изборът на правилната опция, била тя и саморазливна, трябва да се основава изцяло на спецификата на вашата повърхност и предназначението на помещението, в което ще се прави ремонт. Ако не сте сигурни каква замазка е подходяща за вас, се обърнете към нашите консултанти.

Как да смесвате замазка

Циментовата самонивелираща се замазка стандартно се смесва на място чрез използването на поставена на място непрекъснато работеща смесителна помпа, след което строителният материал се изпомпва до точната повърхност с помощта на маркуч. За по-малки терени смесването може да се извършва на ръка, като се направи със специален накрайник  тип “гребло” за бормашина.

Саморазливната подова замазка, базирана на калциев сулфат, може да се монтира на място, когато е под формата на готова за употреба смес, или чрез свързването на система на основата на силоз, намираща се на мястото, което ще се третира.

Сухата замазка принципно се смесва (дозира) на място, или достатъчно близко до зоната, която ще се замазва, или от главна станция за дозиране, откъдето материалът се изпомпва като в полусух вид до конкретната локация. Полусухият разтвор може да се достави и на място готов смесен. Но може да се наложи добавянето на съставка, която да забави неговото изсъхване и да задържи материала, годен за употреба през цялото време.

Монтиране

Предлаганата от нас саморазливна замазка е на достъпна цена и се самоуплътнява, затова не изисква никакво физическо уплътняване, освен използването на рамка за подпомагане на процеса на самонивелиране.

Самонивелиращата се замазка също може да бъде монтирана до перфектно ниво на гладкост чрез използването на система за изравняване на статив и лазерен нивелир. Дори по-строго допустимо отклонение на нивото е възможно да бъде постигнато чрез употребата на решетка от плоски винтове, които са поставени в основата. Така,  главите на винтовете действат като базово ниво за замазката.

Докато една качествена и евтина саморазливна замазка е напълно достатъчна да се самоуплътни, то полусухата трябва да бъде напълно уплътнена, за да си гарантирате премахването на всички въздушни кухини и неравнини, които могат да доведат до появата на слабост в замазката. Този процес се прави на ръка с трамбовки, в случаите когато не се прилага автоматично полагане на полусухата замазка.

Сушене

Като цяло се смята, че една замазка е суха, когато нейното съдържание на влага се намира на ниво до 75% RH или по-малко. В такъв случай тя е подходяща за полагане върху чувствителен на влага под. Понеже саморазливна замазка по принцип е по-тънка, тя изисква по-кратко време за съхнене и е идеален вариант за открито.

Като пример 5-10 мм циментова самонивелираща се замазка може да бъде в достатъчно сухо състояние, за да се положи върху нея винилова настилка след 24 часа, докато на конвенционалните пясъчно-циментови замазки с дебелина 75 мм ще им отнеме минимум 75 дни дори при перфектни условия на сушене.

Най-общо казано: времето за сушене е пряко зависимо от дебелината на саморазливната замазка и мястото на прилагане. Сложените в съдържанието добавки за намаляване на влагата може драстично да редуцират времето за сушене на сухата замазка на пясъчна и циментова основа, както и избора на разтвори за бързо изсъхване.

Когато оставяте пода да изсъхне, обикновено трябва да позволите една седмица време на сушене на сантиметър в зависимост от дълбочината на нивото на замазката. За дебелина на замазката с размери, по-големи от 5 сантиметра, обаче, обикновено трябва да позволите малко по-дълъг период за изсъхване. След като замазката е оставена да изсъхне правилно, след това можете да започнете да полагате готовата настилка отгоре.

Няма продукт, който да е универсален за всеки проект, затова изборът на правилна замазка ще зависи от много фактори, затова е много вероятно обектът ви да изисква употребата на различни видове за различни области.

Избор на правилната саморазливна подова замазка от Атек 1

По-горе става ясно, че подовата замазка има различни видове приложения. Спрямо този критерий имате избор измежду разнообразни саморазливни замазки от магазин Атек 1. При нас ще намерите саморазливна замазка за външна употреба, за подово отопление, за баня, тераса, под и други.

От значение е да имате предвид, че самонивелираща се замазка е алтернатива на стандартните методи. Както разходите, така и времето значително се намаляват от бързото дозиране, поставяне и сушене на готовата замазка за под, саморазливна замазка за външно приложение или вътре и по-добрият контрол, който тези продукти осигуряват върху резултата от готовия под.

И така, защо да прилагате самонивелираща се замазка? Решението за това трябва да се вземе, когато се установи какво ще бъде подовото покритие, което ще се поставя.

Еластичните подови настилки са подходящи да се лепят плътно върху основата, на която се виждат всякакви (дори много дребни) несъвършенства на базата, докато настилките като килим и мокет просто скриват всичко. Следователно, осигуряването на добре изглеждащ перфектен под изисква равна, идеално нивелирана и гладка повърхност.

Саморазливната подова замазка с циментови съединения изисква минимално усилие за поставяне и може ефикасно и бързо да изравни големите подови повърхности. По-тънката консистенция на тази самонивелираща се смес, в сравнение с друг вид готова замазка, улеснява безпроблемното запълване на неравни участъци.

Замазката за под е идеална за пълнене, изглаждане и изравняване на различни основи преди монтаж на паркет, керамични плочки, безшевни смолисти подове, текстилни и еластични подови настилки. Освен това е водоустойчива, устойчива на замръзване, подходяща за приложение върху системи за подово отопление, може да се изпомпва и е подходяща за изграждане на залепени замазки под керамични плочки върху циментови основи.

Чувствайте се свободни да посетите нашия онлайн строителен магазин, в който ще разгледате различните видове саморазливни замазки на добри цени и тяхното приложение.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България