EPS / стиропор ⊶ XPS / фибран

Показани 1 до 5 | 5 (1 Страници)

Първата стъпка към по-екологичния начин на живот е да проверите изолацията на вашия дом. Независимо дали обмисляте да инвестирате в слънчеви панели, слънчево отопление на вода, термопомпи или друг зелен източник на енергия за вашия дом, първата стъпка, която трябва да направите, е да подобрите топлоизолацията на вашия дом. Това ще гарантира максимално използване на природните ресурси и няма да губите излишно енергия.

Ако пропуснете тази стъпка, в крайна сметка ще похарчите много пари за закупуване на много мощна система за покриване на енергийните нужди на лошо изолиран имот. Изолацията със стиропор е един от най-ефективните начини за пестене на енергия у дома, тъй като тя поддържа пространството топло през зимата и хладно през лятото.

Ние, от АТЕК 1, ще се опитаме да ви помогнем да разберете значението на изолацията на дома или офиса си, както и да ви запознаем с различните възможности за EPS / стиропор или XPS / фибран изолация за под и таван, от които можете да изберете, за да подобрите защитата на вашия дом и да го направите възможно най-енергийно ефективен.

Какво е фасадната изолация за имота ви?

Изолацията с екструдиран или експандиран полистирол (стиропор) ще ви помогне да поддържате желаната температура във вашата къща през цялата година, като я предпазвате от студ през зимата и излишна топлина през лятото. Фасадата, изградена от топлоизолационни плочи, също е полезна за намаляване на шумовете. Добре изолиран дом или офис е много енергоефективен и ще се нуждае от много малко допълнително отопление и охлаждане.

Колко пари ще спестите, ако изолирате дома си, ще зависи от различни фактори като вида на изолацията, дали е направена със стиропор от 2, 3, 4, 5, 6, 8 или 10 см, и размера на имота ви. Освен това, в зависимост от това на колко години е къщата ви, ще трябва да включите повече или по-малко мерки за изолация. Хубавото е, че обикновено не се нуждаете от разрешение за поставяне на изолация и в крайна сметка тя ще се изплати, така че това  е напълно разумна инвестиция.

Обикновено модерните къщи са изградени по много по-добри стандарти за изолация, а пък старите пространства се нуждаят от повече работа, но с изолация от стиропор на добри цени всичко е постижимо. В последния случай вероятно има много възможности за подобряване на енергийната ефективност на вашата къща. Когато е твърде студено, топлината може да се загуби във всички посоки, така че трябва да мислите за интегрална изолация, за да запазите топлината в къщата си.

Можете да изберете да изолирате покрива, подовете, стените, прозорците и вратите с EPS или XPS изолация. Най-важното са стените, тъй като  в една типична къща през стените се губи около 30 до 40 на сто от топлината. Покривът е на второ място, като представлява приблизително 25% от загубата на топлина. След това идват прозорците и вратите с 20% и накрая, подът.

Какво е EPS?

Пяна от пенополистирол (EPS стиропор) е вид топлоизолация със затворени клетки, която се произвежда чрез „разширяване“ на полистиролов полимер; външният вид обикновено е изолационен материал от бяла пяна (подобен на тях може да се намери като опаковка за стоки). Този тип топлоизолационни плочи е известен още като експандиран полистирол.

Какво е XPS?

Екструдираната полистиролова (XPS) пяна е твърда изолация, която също е оформена с полистиролен полимер, но произведена чрез екструдиране и често се произвежда с отличителен цвят за идентифициране на марката на продукта. Другото име, под което може да срещнете тази фасадна изолация, е екструдиран полистирол или фибран.

Каква е разликата между EPS и XPS?

Изолацията за под и таван е критичен компонент, който трябва да се уточни при проектирането на функционална, рентабилна и енергоефективна сграда. Един метод за изолация на сграда е чрез инсталиране от стиропор с вариращи размери от 2 см до 100 мм в зависимост от състоянието на конкретния имот.

Два от най-често инсталираните видове изолация от твърда пяна са експандиран и екструдиран полистирол (стиропор и фибран). И двете изпълняват една и съща основна функция: осигуряване на средство за управление на преминаването на топлина в сградната система. Те обаче се различават по важни начини.

Основната отговорност на всеки изолационен строителен материал е да предлага положителни топлинни характеристики. Това обаче не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид при избор на твърд изолационен материал от пяна. Също така е важно да знаете как ще се представи в няколко ситуации.

Фибран се произвежда в непрекъснат процес на екструзия, който произвежда затворена клетъчна форма на пяна изолация. EPS / стиропор, от друга страна, се произвежда чрез разширяване на сферични топчета във форма и след това с помощта на топлина и налягане, за да се слеят в мъниста.

Всеки продукт има привърженици, които твърдят, че един от тях превъзхожда другия. Ключово е обаче да разберем, че всеки продукт може да е по-подходящ за определена употреба от другия. Това може да стане по-ясно, като се изследват топлинната и влагозащитата на всеки продукт, пожаро- и водоустойчивостта и последиците за устойчиво проектирани сгради.

Фибран, с около R-5 на 25 мм, има само малко по-добри топлинни характеристики от EPS. Топлоизолационните характеристики на стиропор и фибран с еднаква плътност са доста близки. EPS със същото ниво на плътност обаче е по-евтин.

Предимства

 • Изолационни свойства

С днешния акцент върху устойчивостта на дизайна и енергийната ефективност, правилното използване на изолацията става все по-важно от всякога. Има много различни начини за изолация на сграда и съществуват десетки изолационни възможности. Добър вариант за подобна стъпка е EPS и XPS изолацията, която притежава безспорни защитни и изолационни свойства, а в същото време се предлага на много бюджетна цена.

 • Без растеж на мухъл или плесен

Влагата насърчава образуването на мухъл, плесен, прахови акари и други биологични замърсители на въздуха, които причиняват алергии, астма или други здравословни проблеми. Експандираният и екструдираният полистирен са устойчиви на влага; XPS за фасадна топлоизолация обаче е по-често срещана за хидроизолации и покривни системи с по-нисък клас, където изолацията се поставя върху покривната мембрана.

 • Стабилна и дългосрочна основа

Различните класификации са свързани директно с физическите характеристики на всеки тип - най-вече с високата плътност, устойчивостта на натиск и размера на стиропора. Диапазонът на плътност и якост на натиск позволява специфично използване в различни части на сградата. Тези видове изолация ще осигурят дългосрочна стойност на вашата сграда в сравнение с повечето конкурентни на пазара.

 • Подходяща изолация и за невидимите части от имота

Не забравяйте повърхностите, които не се виждат. За фундаментните стени и подовите плочи могат да се използват изолационни системи от EPS и XPS, за да могат тези области да осигурят значителни икономии на енергия. Неизолираният бетон осигурява мощност от топлина и влага между нагрятата вътрешност на сградата и по-студената земя, заобикаляща сградата, или през открити краища на плочите към външния въздух.

 • Рециклируемост на топлоизолационните плочи

Спечелете точки за използване на енергийно ефективни продукти като EPS и XPS по време на изграждането на нова сграда или преоборудване на съществуваща сграда. Този стиропор за изолация освен с добрата си цена печели поддръжници и с това, че е напълно рециклируем материал.

Продукти и размери стиропор и фибран

В нашия онлайн магазин и складове за строителни материали АТЕК 1 може да намерите различни видове стиропор и фибран размери от типа EPS и XPS плоскости. Ние работим с доказани със своето качество марки като Austrotherm и Fibrostir.

Топлоизолационна плоча от експандиран полистирол Austrotherm

Този тип топлоизолационни плочи са изключително подходящи за изолация на места без голямо натоварване - покрив, запълване на стенни кухини, вътрешна изолация с EPS стиропор и други. Материалът осигурява неспирна циркулация на въздуха, изолация, стабилност. Може да бъде намерен в разнообразни размери от 2 до 10 см на достъпна цена. За повече детайли вижте отделните продуктови описания и техните размери:

 • 1000 x 500 x 20 мм (2 см)
 • 1000 x 500 x 30 мм (3 см)
 • 1000 x 500 x 40 мм (4 см)
 • 1000 x 500 x 50 мм (5 см)
 • 1000 x 500 x 60 мм (6 см)
 • 1000 x 500 x 80 мм (8 см)
 • 1000 x 500 x 100 мм (10 см)

Плочите Fibrostir от екструдиран полистирен

Топлоизолационните плочи от марката Fibrostir са известни със своята здравина, устойчивост, ниска топлопроводимост, издръжливост на влага и дълготраен експлоатационен живот. Могат да бъдат монтирани еднакво добре с цимент, мазилка, вар, анхидрид, пясък. При този вид вътрешна или външна изолация от фибран предлагаме богат асортимент от размери - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 и 10 см. Разгледайте подробно всички видове в нашия онлайн магазин.

 • 1250/600/10 мм (1 см)
 • 1250/600/20 мм (2 см)
 • 1250/600/30 мм (3 см)
 • 1250/600/40 мм (4 см)
 • 1250/600/50 мм (5 см)
 • 1250/600/60 мм (6 см)
 • 1250/600/80 мм (8 см)
 • 1250/600/100 мм (10 см)
 • 2500/600/30 мм (3 см)
 • 2500/600/40 мм (4 см)
 • 2500/600/50 мм (5 см)

Погрижете се не само за фасадната изолация на вашата сграда, а в невидимите части, които отговарят също за енергийната ефективност на имота. Свържете се с нас още се за консултация и избор на висококачествени топлоизолационни плочи.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България