Каква фасадна мазилка да изберем?

Каква фасадна мазилка да изберем?

С голямото разнообразие от варианти, които предлага пазарът, човек наистина може да се обърка, когато дойде моментът да избира външна мазилка. Коя е най-добрата мазилка е въпросът, който всеки си задава тогава? Отговорът, както обикновено, не е еднозначен. Ето някои от най-важните свойства на фасадните мазилки, за  които да следите, когато взимате решение за покупка. 

  • Устойчивост и здравина 

Устойчивостта и здравината на мазилката определят нейния живот. Препоръчително е тя да бъде водоотблъскваща, за да не се задържат по нея дъждовните капки, а да се спускат по повърхността й, без да й нанасят поражения. Това свойство на мазилките се нарича хидрофобност и е важно да следите нейните показатели да са високи, за да сте сигурни, че фасадата е защитена от неблагоприятните атмосферни условия. 

  • Еластичност 

Колкото по-еластична е фасадната мазилка, толкова е по-устойчива на движение и на напукване. 

  • Паропропускливост 

Това е способността на мазилката да пропуска остатъчната влага в стената. Имайте предвид, че остатъчната влага е в изобилие при ново строителство и дори при направата на топлоизолационна система на съществуващи сгради. Паропропускливата мазилка не разрешава на влагата да остане запечатана в стената и да избие под формата на мухъл или плесен от вътрешната й страна.

Разбира се, паропропускливите мазилки трябва да се съчетават с „дишащи“ топлоизолационни материали като минерална вата и EPS (стиропор). От тази гледна точка, е хубаво да избираме външни мазилки с максимална паропропусклливост. 

  • Поддръжка и склонност към замърсяване 

Обърнете внимание външната мазилка, която се избрали, да изисква лесна поддръжка, т.е. да се мие лесно, а в идеалния случай да се цапа сравнително трудно. Още по-добре ще бъде, ако е от т.нар. „самопочистващи се“ видове. Склонността към зеленясване на някои мазилки се дължи на свойството им да благоприятстват развитието на микроорганизми като мухъл и плесен. Уверете се, че избраната от вас мазилка ще защитава фасадата ви от това явление, като я пази чиста. 

  • Цветова гама 

Изборът на цвят е безспорно от предимно естетическо значение. И все пак устойчивостта на цвета във времето и колко дълго ще може да се радвате на първоначално избрания от вас цвят, без той да се промени или избледнее от слънцето и дъждовете, е важен критерий при избора на мазилка за фасадата. 

  • Цена 

На последно място, но не й по важност е цената. Бюджетът, с който разполагате и сумата, която сте готови да платите, също са определящи. Съветът ни е да мислите в перспектива и да прецените дали инвестицията в хубава фасадна мазилка няма да се изплати с времето с евтина и лесна поддръжка и радваща окото фасада. Пазарът предлага много опции с добро съотношение „цена-качество“, без това да бъде компромис. 

Какво е външна мазилка? 

Външната (фасадна) мазилка е покритие, нанесено върху външните стени на сградата, което им придава гладкост и предпазва основата, върху която се полага, от въздействието на външни фактори. Мазилките обичайно представляват смес от вар или цимент, вода и други добавки (като пясък), но в този си вид не са особено популярни в днешни дни. 

Сред съвременните мазилки най-популярни са три основни категории: минерални, акрилни (полимерни) и силиконови.

Минерални мазилки 

Минералните мазилки се предлагат като суха смес на циментова основа, с добавени полимери и калциев хидроксид в състава и трябва да добавите вода, преди да ги положите. Друго, което трябва да имате предвид, е, че обикновено изискват боядисване след полагане, което означава по-дълъг времеви процес. Нормално е да си задавате въпроса защо тогава да избера минерална мазилка за фасадата си, след като ще трябва и да боядисвам? 

  • На първо място, защото материалите са по-евтини.
  • На второ, минералната мазилка съхне най-бързо от всички останали видове мазилки, което я прави особени подходяща при влажен климат. 

Както уточнихме, след нанасяне минералната мазилка трябва да бъде боядисана със силикатна или силиконова боя не само за по-добър естетически вид, но и за да се осигури дълготрайна защитна бариера срещу неблагоприятни въздействия на средата. Тази мазилка е силно абсорбираща вода, което я прави слабо устойчива на атмосферните влияния и за да се запази от дъжда, е нужен слой боя. 

Минералната мазилка е „дишаща“ и затова се допълва много добре с фасадни изолации с минерална вата и EPS (стиропор). Подходяща е за онези части от фасада, които не са изложени на механични повреди.

Обичайно, този тип мазилки са най-икономичното решение от гледна точка на цена. 

Силикатни мазилки 

Силикатни мазилки са готови за употреба предварително оцветени мазилки, които могат да се използват веднага след смесване. Изработени са от калиев хидроксид със синтетични смоли, благодарение на който се дължи естествено високата устойчивост на силикатните мазилки към развитието на водорасли, гъбички и други микроорганизми.

Този тип мазилки принадлежат към групата на минералните мазилки поради свойствата, придадени от сместа на силикатни и полимерни свързващи вещества. Химичният състав на силикатните мазилки ги прави особено подходящ за минерални основи (включително силикатни грундове, подсилени с изолация). 

Отличителното за тях е, че са „дишащи“ и силно паропропускливи, като позволяват влагата да излезе навън. Трябва да се има предвид обаче, че по време на процеса на полагане те са чувствителни към атмосферните условия, но след неговото приключване, са много функционални и издръжливи на различни атмосферни условия. 

По отношение на цената предлагат добро съотношение „цена – качество“. 

Акрилни мазилки

При акрилната мазлка, както и самото й име подсказва, основният компонент е акрилният полимер. При този тип мазилка свързващото вещество е дисперсия на синтетични смоли. Произвеждат се под формата на готова за употреба цветна паста, която може да се използва веднага след смесване.

Като основно предимство на този тип мазилки можем да посочим устойчивостта на цвета във времето, който се запазва наситен и добре пигментиран, без да избледнява и да изисква пребоядисване на всеки десет години, както е при други видове фасадни мазилки. Не е за подценяване и еластичността на акрилните мазилки, която намалява риска от пукнатини.

За разлика от минералните мазилки, акрилните са хидрофобни, т.е. слабо абсорбиращи и силно водоотблъскващи мазилки. Те са универсални и могат да се използват във всяка област на фасадата. Друг плюс е, че лесно се мият и се поддържат.

Един от основните й недостатъци е благоприятстването на развитието на плесен и мухъл, когато не е адекватно защитена. Трябва да имате предвид, че акрилните фасадни мазилки не са „дишащ“ продукт. Акрилните смоли в състава им са отговорни за непропускливостта на мазилката. Именно затова не е подходящо полагането им върху „дишащи“ топлоизолационни материали и основи.

Все пак цената им не е най-високата, така че стига да отговаря на вашите нужди, предлагат добър баланс цена-качество. 

Силиконови мазилки

Силиконовите мазилки са фасадни мазилки, в които свързващото вещество е главно на основата на емулсии от силиконови смоли и полимерна дисперсия. Произвеждат се като готова за употреба цветна паста, която може да се използва веднага след смесване.

За разлика от акрилните мазилки, силиконовите се отличават с висока паропропускливост и по-добра хидрофобност, която прави повърхността им силно водоотблъскваща. Тези свойства придават на мазилката здравина и висока устойчивост дори при екстремни атмосферни условия. Освен това, отличната им гъвкавост ги прави устойчиви на движения и предотвратява напукване. 

Към добрата защита, която осигуряват, можем да добавим и друго основно предимство на този тип мазилки, а именно ниската склонност към замърсяване, която се дължи на алкални добавки, които възпрепятстват образуването на мухъл, плесен и зеленясването. 

Може да се полага върху вата, EPS (стиропор) и циментови материали. 

От гледна точка на бюджет, силиконовата мазилка е по-скъп вариант от акрилната и минералната, но пък е сравнително по-лесна за полагане, има дълъг живот и здравина. 

Мазилки с нано частици

Мазилките с нано частици са считани за последното поколение мазилки, които станаха актуални с навлизането на нанотехнологиите в строителството.  Както става ясно от името им, съдържат нано частици, които са толкова миниатюрни, че са невидими с голо око. За справка, един нанометър е равен на една милиардна част от метъра (1 nm = 10-9 m).

Основното предимство тук е изключително високата устойчивост на замърсяване. От всички фасадни мазилки, разгледани до момента, тази е на практика „самопочистваща се“. Това свойство е възможно благодарение на „нанопорестата“ структура на мазилката, която пречи на замърсителите от околната среда да се прикрепят към повърхността на мазилката.

Използването на нано частици в химичния състав на мазилката допринася за идеално гладката й повърхност и т.н. „нанопореста“ структура, която възпрепятства закрепянето на замърсители от околната среда по повърхността на мазилката. Благодарение на способността за самопочистване, ще може да се радвате на естествено чиста и красива фасада.