Грундове

7.10 лв.
Показани 1 до 16 | 16 (1 Страници)

Грунд е препоръчително да се използва при почти всякакви видове повърхности, които предстоят да бъдат боядисани. Без значение дали става въпрос за нов гипсокартон, старинно дърво, чист метал, боядисана преди това стена, тухла, плочка или нещо друго.

По същество грундът е лепкав течен материал, който е специално създаден да прилепне плътно по повърхността, да направи идеално стабилна основа за последващия слой от боя, уплътнител или друг материал и да насърчи неговото залепване.

В случай че започнете да боядисвате, измазвате или поставяте плочки преди да поставите грунда, ще се наложи да наслоите няколко пласта от боята или мазилката. По този начин обаче рискувате да не постигнете добро покритие и сцепление между отделните компоненти.

Затова ви съветваме да не пропускате този важен елемент от подготовката на вашия строителен проект. В следващите редове сме ви подготвили ценна информация, която се надяваме да ви помогне в правилния избор на грунд и в успешното му полагане.

Предимства на грунда

Грунд за стена бива проектиран химически така, че да прилепва към повърхността и да повиши адхезивните свойства на горния слой на материала чрез подобряване на връзката между отделните елементи. По тази причина е много важно да бъде нанесен подходящ грунд за бетон, мазилка, боя или баня, за да допринесе за по-лесно полагане на финалния материал.

Преди обаче да преминем към конкретните ситуации, в които се поставя и да разгледаме видовете грундове, е наистина от значение да обърнем внимание на предимствата им. Обратно на мисленето, че грундът най-често е просто един слой под боята, то всъщност той е много повече. Сред ползите от полагането грундиращо покритие са:

  • Грундът за гипсокартон помага за запечатването на порите в необработените повърхности и също съдейства да се скрият фугите или шевовете върху новия гипсокартон. Освен гипсокартонени плоскости, такива могат да бъдат и дървени основи. Предотвратява просмукването от възли и други естествени дефекти и оцветяване в дървения материал.
  • Грундът за стени и тавани перфектно покрива абсолютно всички дефекти, например като участъци от стените или таваните, които са били закърпени или ремонтирани.
  • Запечатващ грунд за стени гарантира постигането на повърхност, върху която боята, мазилката и шпакловката да се задържат.
  • Дълбокопроникващ грунд Баумит е идеалното решение за блокиране на петна, миризми, обезцветявания, следи от плесен.
  • Като цяло грундът е обикновено в бял цвят, но се предлага и в други неутрални нюанси. Това се прави, за да се постигне максимално неутрална база, на която да полепнат оптимално слоевете от боя, мазилка и шпакловка. Също така неутралният грунд подсилва и оригиналните пигменти на финалния слой. На пазара все пак се предлага и цветен вид, като към материала се добавят специфични багрила. По този начин естествено се подсилва цвета на боята. Това решение е добро, ако желаете да постигнете много по-светъл нюанс на повърхността в сравнение с оригиналния такъв.
  • Грунд за стени и тавани се предлага на достъпна цена, а в същото време оптимизира значителен брой разходи, тъй като с помощта на грундиращия слой е необходимо нанасянето на по-малък брой пластове боя за покритие.
  • Осигурявайки тези предимства, материалът всъщност може да спести време и пари. Грундът е по-евтин от боята, минералната мазилка и гипсовата шпакловка, така че ви помага да покриете повърхността и да се погрижите за проблемите, като използвате по-евтин материал.

Видове грундове

След като по-горе става ясно какви са отделните предимства на този строителен материал, то е време да разгледаме и различните видове грундове.

На маслена основа

Първият вид грундиращ материал, който се предлага на пазара, е на маслена основа. Препоръчваме този тип да се полага върху повърхности, които подлежат на чест допир, например врати, прозорци, шкафове. При всички грундове на маслена основа се налага употребата на минерални спиртни течности за почистване.

Дълбокопроникващият грунд на маслена основа е с отлични запечатващи свойства за проблемни повърхности като дърво и осб плоскости. Грундиращите смеси на основата на шеллак са създадени така, че да се справят с лекота дори с най-трудните повърхности.

На водна основа

Следващите видове грундове са тези на водна основа или латекс. Те са перфектни за предотвратяване появата на петна. Този вид материал е точният продукт, който да служи като запечатващ грунд за бетон, осигурява чудесно покритие с огромна гъвкавост с максимална издръжливост срещу напукване, затова е добре да се полага върху гипсокартон за баня и други помещения.

Много грундове на водна основа имат възможност да се употребяват за замазка, минерална мазилка, зидария, лепене на плочка върху плочка, тухли, боядисани метали, в зависимост от конкретната формула. Като цяло, по-качествените грундове на водна основа като тези на Баумит, Церезит и Кнауф използват 100% акрилни смоли.

Боя и грунд в едно

Грундиращият продукт, с който може да се грундира и боядисва, е проектиран за запечатване и покриване на повърхностите едновременно. Този тип действа най-ефективно върху гипсокартон, гипсова шпакловка или боядисани преди това стени и тавани. Формулата 2в1 може да осигури хомогенно, плътно покритие с нанасянето само на един слой. Този продукт обаче е създаден повече като боя, отколкото като грунд.

Това означава, че грундът може да не постига толкова добри резултати, колкото другите видове грундове в отделните сценарии. За повърхности, на които трябва да се получи високоефективно свързване, блокиране на петна или запечатване, като бетон, не се препоръчва продукт за боядисване и грундиране.

Поставяне

Без съмнение не всички видове грундове са направени по една формула и с еднакво предназначение. За да получите максимално добър краен резултат при поставяне на боя, минерална мазилка, гипсова шпакловка, циментова замазка или плочка върху плочка, то заложете на точния продукт за тази работа.

Избор на грунд

На първо място започнете с това къде ще полагате грундиращия слой - на открито или на закрито. Съответно в първия случай трябва да заложите на грунд за екстериорни повърхности като стени, а във втория - за интериор. След това обърнете внимание на типа материал, който ще третирате - гипсокартон, бетон, осб плоскости, дърво или друго.

С правилния избор ще помогнете на боята или замазката да постигне еднакво покритие. С негова помощ ще блокирате петна от танин, вода, мазнини и дим, които могат да излязат през покривния слой. И накрая ще подобрите нивото на адхезия на горното покритие, така че боята ви да издържи по-дълго и да изглежда по-добре.

Предпазване на помещението

Както при всички ремонтни дейности и този проект за грундиране, ще изисква да защитите останалите елементи и мебели в стаята. Започнете, като преместите мебелите и техниката в друго помещение или най-малкото ги отдалечете от тавана и стените, които ще обработвате. След това ги покрийте с дебела кърпа, брезент или найлон.

После се насочете към пода, който също има нужда да бъде защитен. Преди да стартирате с полагането на грунд за стени, почистете праха и всякакви замърсявания на работното място. Всякакви замърсители, оставени на стената, могат да причинят неправилно залепване на боята върху грунда.

Прегледайте целостта на стената и ако видите пукнатини и неравенства, ги поправете с помощта на шпакловка. Оставете я да изсъхне, след което ошлайфайте леко повърхността. Накрая с мека кърпа и чиста сапунена вода измиете стените, забършете със суха кърпа без власинки и отстранете остатъците. С хартиено тиксо оградете участъка, на който ще нанасяте грунда.

Поставяне на грундиращия слой

Преди да започнете поставянето на запечатващ грунд, разклатете опаковката предварително. По този начин ще активирате веществата в него и ще избегнете химическо разделяне. Излейте малко в тавичка за боя. С четка или валек разнесете равномерно грунд за стени, като запълните и най-труднодостъпните краища.

За да ви е по-лесно полагането му, с четката очертайте участъка около хартиеното тиксо, а с валяка - обходете по-голямата площ. Повторете при необходимост, за да постигнете желаното ниво на покритие.

От изключително значение е да поставяте грунд за стени и тавани само върху напълно сухи и чисти места. Действието на качественият дълбокопроникващ грунд ще се повиши, в случай че повърхността е предварително обработена с шкурка и излишната прах е премахнат внимателно с влажна кърпа преди нанасянето на грундиращия слой.

След полагането на контактен грунд е необходимо да почистите отново, така ще осигурите оптимални условия за поставяне на финишния слой. Имайте предвид, че всички видове грундове съдържат химикали в състава си, затова е нужно да осигурите подходяща вентилация и проветряване за отстраняването на вредните изпарения. Също така ви съветваме да се предпазите с маска по време на грундиране.

Грунд за стени от Атек 1

Всички повърхности е задължително да бъдат третирани с грунд преди боядисване включително гипсокартон за баня, бетон, дърво, метал. Благодарение на своите характеристики, материалът ще гарантира идеална гладка повърхност и отлична основа за поставяне на минерална мазилка, циментова замазка, шпакловка, плочки, гипсова шпакловка, боя.

С голямото разнообразие от грунд на достъпна цена в нашия онлайн магазин на марки като Баумит, Церезит и Кнауф ще превърнете всеки строителен проект в успешно начинание с атрактивен дизайн. Свържете се с нас, за да ви помогнем в избора на грунд за стени и тавани.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България