Вароциментов зидарски разтвор

Показани 1 до 3 | 3 (1 Страници)

Предимства на вароциментовия разтвор

Варта е важен компонент от строителството вече повече от 2000 години. Характеристиките на гасената вар осигуряват уникални предимства в зидарията, които отличават т.нар. вароциментов разтвор от другите материали за зидане. В ежедневието това е най-често използвания разтвор за зидане на бетонни блокчета, основно поради леснотата на употреба и ниската цена.

Основните предимства на този вароциментов разтвор за зидария включват:

Якост на опън

Това е здравината на хоросана, който държи зиданите елементи заедно. Силата на висока якост на опън се гарантира от следните характеристики на разтвора:

  • Варовикът осигурява високо задържане на вода, което позволява максимално ранно втвърдяване на циментовите материали.
  • Голям първоначален поток, който позволява лесно цялостно покриване на зиданите елементи.
  • Ниското съдържание на въздух във вароциментовия разтвор за зидане на тухли увеличава якостта на свързване.

Степен на  свързване

Степента на свързване е процентът от тухлата, към който залепва хоросана. Ниското съдържание на въздух и фината и лепкавостта на частиците гасена вар увеличават степента на свързване на разтвора с тухлите.

Тези фактори позволяват на вароциментовите разтвори да проникнат дълбоко в тухлата и да запечатат границата на връзката тухла/хоросан. Използвайки този разтвор за зидане на циментови блокчета или тухли си гарантираме качествено и надеждно изграждане, което ще издържи безпроблемна експлоатация за достатъчно дълго време и то на много достъпна цена.

Теч на вода

Проучванията показват, че вароциментовите разтвори могат да се използват за минимизиране на потенциала за проникване на вода в зиданите стени. Ниското съдържание на въздух, финият размер на частиците, високата пластичност и задържането на вода допринасят за отличната степен на свързване на циментови варови разтвори. Това елиминира лесни миграционни пътища за проникване на вода.

Автогенно заздравяване 

Когато в хоросана се появят пукнатини по линията на косата, гасената вар реагира с въглеродния диоксид в атмосферата. Тази реакция произвежда варовик, който помага да се запечата пукнатината и да се запълнят кухините в хоросана. Това обяснява повишената устойчивост на влага, отбелязана след шест месеца втвърдяване в две проучвания.

Издръжливост

Конструкцията реализирана с този зидарски разтвор е издръжлива система с ниска цена за поддръжка. Използването на вар в хоросаните допринася за издръжливостта на тази система. Трайността на качествения сух вароциментов разтвор за зидане, предлаган от АТЕК 1 на достъпна цена се доказва, както следва:

Еластичност

Изследванията показват, че хоросаните с високо съдържание на вар се втвърдяват бавно и остават еластични и гъвкави. Следователно вароциментовите разтвори подобряват способността на сглобката да понася напреженията, причинени от движението на сградата и цикличните промени на температурите без прекомерно напукване.

Доказани характеристики

Преди началото на 30-те години всички зидани сгради са построени с вар или смес от цимент и вар. Преди това вар се използва като основна съставка на всички разтвори. Трайността на тези конструкции служи като свидетелство за трайната издръжливост на варовите разтвори.

Гасената вар подобрява здравината на разтвора по няколко начина:

Карбонизация  - Гасената вар реагира с въглероден диоксид в атмосферата, образувайки варовик.

Циментови реакции  - реакции могат да възникнат между съединенията на гасената вар и силициевия диоксид в хоросановата смес.

рН  - Гасената  вар помага за поддържане на високи нива на рН в сместа за хоросан. Това прави силициевите материали по-разтворими и реактивни.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България