Керемиди и капаци за керемиди

Показани 1 до 5 | 5 (1 Страници)

Когато говорим за качествено строителство, покривът е един от елементите, които освен че придават завършения вид на сградата и нейния стил, служат за предпазване на цялата сграда и имуществото ни в нея от капризите на времето.

Що се отнася до покривите, за направата на качествен покрив има значителни разходи - и огромни разлики в цените. За да бъдете максимално подготвени при избора на материали за вашия нов покрив, подготвихме отговори на някои основни въпроси в тази област.

Какви са разликите между керемидите и типовете покриви като цяло?

В наклонените покриви (едноскатов, двускатов, трискатов и т.н.) днес обикновено се използват керемиди, които се закрепват към ламелите на съществуващите греди и също така една към друга.

Целта на керемидите е водата при дъжд или сняг да се насочва през стрехите в улука. Някои покривни керемиди не са непременно „водоустойчиви“ - водата винаги трябва да тече с определена скорост, така че да не проникне в покрива и да причини повреда от влага там.

Формата на керемидите е най -вече отговорна за това. Например, при така наречените плоски видове керемиди (които всъщност не са предназначени за плоски покриви, а за покриви с наклон на покрива около 15 °) водата се оттича много бързо и гарантира, че не може да проникне между керемидите.

Други форми на керемиди, като класическите, не могат да осигурят оттичането на водата много добре и поради това се нуждаят от много голям наклон (от около 40 °), по който водата тече много бързо. Освен това такива керемиди трябва да бъдат положени с много щедри припокривания („минимално покритие“), така че вътрешната повърхност на покрива да остане безопасно суха.

От друга страна, всички керемиди за покрив се различават естествено и в зависимост от материала, от който са направени. Това оказва значително влияние върху продължителността на живота и устойчивостта им.

Класическите керемиди са направени от глина (глинени керемиди), но все по-често има керемиди от бетон. Има и опция за изграждане на покрив с шисти, фиброциментови, а и метални също понякога се използват за покриви. Металните керемиди за покрив са на пазара от няколко години, но все още не са станали широко приети.

Важно е да се прави разлика между керемидите:

  • от какъв материал са направени;
  • подходящи ли са за скатни покриви;
  • какво минимално покритие се изисква (това води до потребление на m² и цена);
  • колко са устойчиви.

Всички тези критерии отличават керемидите един от друг по технически начин. Тези технически критерии обаче винаги оказват влияние върху цената.

Колко струват керемидите на м?

Няма еднозначен отговор на този въпрос.

Ценовият диапазон на материала, преобразуван в квадратни метри, може да варира в широки граници - от 15лв на м2 и над 100лв на м2 .

Изискването за пространство обаче може да бъде много различно в зависимост от вида на покрива, наклона на покрива и минималното необходимо припокриване на керемидите. С някои евтини видове керемиди може да са необходими 6 или 7 броя, за да се покрие площ от 1 m², с други – поне 14 или 15 броя. При някои фиброциментови плоскости често са необходими до 40 броя на m².

Въпреки че тогава цените на отделните плочки са относително сходни, цените на квадратен метър могат, разбира се, да се различават значително поради потреблението на много голямо или много малко пространство.

Друга трудност при определяне на цени на квадратен метър са плочите с необходимата форма: при наклонен покрив не само покривните повърхности, но и ръбовете и билото трябва да бъдат покрити със съответния материал.

Дължината на ръбовете и билата е различна за всеки покрив, така че е трудно да се даде фиксирана цена на квадратен метър, защото формованите керемиди често могат да бъдат много скъпи. В зависимост от това колко керемиди са необходими във всеки случай, общата цена на m², включително билото и ръбовете, често варира значително от покрив до покрив.

Сръбски керемиди „МЛАДОСТ“ са сред лидерите на пазара не само в България

Керемидите и капаците, произвеждани в сръбските заводи „Младост“ са добре познати на българския пазар и родните строители познават основните им предимства, свързани на първо място с по-голямата им покривна повърхност - само 12,5 броя са достатъчни за покриване на 1 м2.

Това осигурява възможност за бързо покриване на площта на покрива, което пести време за строителството от една страна, и води до по-ниски разходи заради по-малкия брой керемиди и капаци. Новите керемиди Младост са сред най-добрите и евтини керемиди на пазара, не само заради описаните предимства, а и поради факта, че са по-леки, което намалява значително натоварването на покривната конструкция.

Начинът на подредба на керемидите Младост предполага по-голямо припокриване на керемидите, като те отговарят на специфичните изисквания и потребности в зависимост от ъгъла на наклон на покрива. Те осигуряват и по-добро изолиране на покрива, с което се гарантира още по-добра защита от атмосферните влияния (дъжд, сняг и вятър), като освен всичко друго тези евтини сръбски керемиди са естетически издържани и осигуряват добра визия на всеки покрив.

Колко е важно предварителното изчисление на разходите за покрива?

Тук трябва да предвидите устойчивостта преди всичко. Повечето покривни конструкции започват да проявяват първите дефекти след 25-30 години - тогава започват течове, изкривявания и т.н. Естествено непредвидените природни бедствия като ураганни ветрове или едри градушки могат драстично да повлияят в негативен аспект на този срок, но винаги има неща, които дори и при добро планиране, не могат да бъдат предвидени.

Много често обаче, някои най-качествени керемиди от глина могат лесно да постигнат живот от 40-50 години, често дори по-дълъг.

Животът на плочите обикновено се дава като 100 години, но често виждаме покриви с плочи на над 300-400 години или повече на исторически сгради.

В този смисъл, много по-добре е да покриете сградата само веднъж в полезния ѝ живот, така естествено ще спестите пари в сравнение с някой, който трябва да подновява покривното покритие на всеки 20-30 години - включително всички допълнителни разходи (скеле, демонтаж на стари керемиди, нова конструкция и т.н.).

В магазин АТЕК 1 София ще намерите и висококачествени капаци за керемиди на достъпни цени.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България