Полиуретанова монтажна пяна

Показани 1 до 4 | 4 (1 Страници)

Почти на всеки човек, който не се страхува да подхване някой ремонт вкъщи, поне веднъж се налага да използва монтажна пяна (наричана още полиуретанова пяна, пу пяна или пяна за уплътнение и изолация) в ежедневието – тя е съвременният инструмент за най-различни ремонти – монтаж на прозорци и врати, запечатване на прорези и фуги, запълване на дупки.

Използването на монтажна пяна е съвсем просто. За целта се продават специални пистолети, но най-често за малки домашни ремонти, можете да минете и без него. Но дори и при тези елементарни задачи трябва да имате предвид някои правила, за да постигнете високо качество.

Характеристики

Огромният асортимент от монтажна пяна в специализираните магазини ви кара да се замислите за правилния избор. Всеки от нас иска да избере висококачествена и в същото време евтина полиуретанова пяна. Най-общо, има две разновидности на този материал: битова и професионална.

Отделно, според конкретното предназначение, на пазара има водоустойчива монтажна пяна, монтажна пяна без раздуване, полиуретанова пяна за топлоизолация и т.н. По-долу ще разгледаме характеристиките на всеки от тях.

Видове монтажна пяна

Полиуретанова пяна за домашни цели

Основните отличителни черти на домашната монтажна пяна са свързани с обема на флакона. Производителите продават пяната за домашни цели в малки цилиндри (приблизително 800 ml), съответно цената е по-висока спрямо конкретния обем.

Във флаконите за домашна употреба е включена и тръбичка за насочване на пяната (затова тя често се нарича и ръчна монтажна пяна). В домакинските флакони нивото на налягане е ниско, затова е необходимо значително да се намали разхода на материала при извършване на ремонтни работи. За да ги постигнете подходяща разходна норма, можете да използвате специален пистолет.

Професионална монтажна пяна

За да монтират врати и прозорци, специалистите използват професионален тип монтажна пяна. Професионалните флакони са с вместимост над 1,5 литра, като веществото в цилиндъра е под високо налягане. Работата с професионалната монтажна или изолационна пяна се препоръчва да се извършва със специален пистолет.

За да се направи използването на материала по-удобно, флаконът е допълнително оборудван със закрепващо устройство за трайно фиксиране вътре в пистолета. Това е и гарантирано най-доброто съотношение за монтажна пяна цена/количество/качество.

При избора на полиуретанова строителна пяна е необходимо да се има предвид за какви цели ще се ползва, а също и къде.

Правила за работа

За извършване на ефективни ремонти или монтажни работи с помощта на уплътнителния агент трябва да знаете някои основни правила за използването на пяната.

 • Използването на специален монтажен пистолет гарантира по-добър резултат от извършената работа.
 • Най-добре е да използвате монтажна пяна от доказан производител, което предполага по-ниско вторично разширение.
 • Препоръчва се извършването на монтажни и ремонтни работи през летния сезон или когато е топло - това ще ускори процеса на втвърдяване и ще запази всички технически качества на продукта.
 • Препоръчва се пяната за уплътнение да се използва при малки пукнатини с ширина до около 8 см. Ако ширината на пролуките надвишава тези стойности, препоръчително е да използвате други материали (тухли, дърво, пластмаса).
 • За запълване на пукнатини и цепнатини с ширина по -малка от 1 см, по-икономично и практично за използване е гипсовата шпакловка.
 • В процеса на работа балонът с монтажната строителна пяна трябва да се държи с отвора надолу.
 • Запълването на пролуката уплътняващ материал изисква една трета от дълбочината.
 • След втвърдяване на уплътняващия материал е необходимо да се отстрани излишната полиуретанова пяна със специален нож.
 • След приключване на всички работи е необходимо да покриете слоя втвърдена пяна със специални средства за защита от въздействието на слънчевата светлина.
 • За да извършвате работа по тавана, трябва да използвате специална монтажна пяна за таван – тези флакони могат да се използват във всяко положение (не е задължително отворът да е надолу).
 • За да уплътните дълбоки прорези или пукнатини, трябва да използвате специални адаптери за флакона или пистолета.
 • В процеса на работа флаконът трябва периодично да се разклаща и да се почиства дюзата на монтажния пистолет от прекомерно наслояване на пяна.
 • Когато извършвате строително-монтажни дейности, трябва да използвате лични предпазни средства.

Най -често срещаните случаи, при които се използва полиуретанова пяна:

- полиуретанова пяна за изолация: поради своите свойства, пяната спомага за подобряване на акустичните и топлинни условия (качествените пяни имат ниска топлопроводимост: λ = 0,034 W / m · K в случай на пенопласти). Тук може да включим познатите на пазара монтажна изолационна пяна за лепене на фибран, стиропор и други типове монтажна пяна за изолации или материал без раздуване.

- Монтаж: врати, прозорци, различни панели или рамки.

- запечатване и запълване на празнини: позволява запълване на неравномерни фуги или големи пукнатини, празнини, произтичащи от пробиване на повърхности за работа по инсталации, канализации, различни повреди, покриви и др.).

Най-често срещаните полиуретанови пяни на пазара могат да бъдат разделени в няколко категории:

- в зависимост от метода на полагане: със сламка/тръбичка или монтажна пяна за пистолет

- в зависимост от устойчивостта на температурата на нанасяне: лято, зима. Има и иновативни качествени модели пяна, които са целогодишни.

- в зависимост от класа на огнеустойчивост - неустойчиви или устойчиви (с клас B1, B2, B3 и т.н.)

Това, което е важно за нас, за бенефициентите на дадена работа, е да изберем подходящата пяна за желаната цели. Ето как да го направим:

Пяна с тръбичка/сламка (ръчна пяна) - предназначена за запълване на празнини, големи фуги. Те се разширяват много, обемът на пяната не се контролира от тръбичката, с която се нанася, така че дебитът на пяната ще бъде голям. Има нужда от запълване, но това няма да доведе до правилна изолация. Има и монтажна пяна, която не раздува колкото другите видове.

Тъй като получената пяна след втвърдяване ще има ниска плътност (ще изглежда „много“, но вътре е прозрачна, без достатъчна изолационна сила и с висока степен на смилане/смачкване във времето). В допълнение, тази строителна пяна оказва голям натиск върху околните повърхности.

Ето защо този тип не се препоръчва за монтаж на врати или прозорци. Това не означава, че не "работи", че няма да фиксира рамките или няма да изолира, но резултатът няма да е добър, топлоизолацията ще бъде намалена, издръжливостта във времето ще намалее, а излишъкът на пяната в резултат на неконтролираното разширяване ще окаже натиск върху рамките.

Така че, ако трябва да запълните празнини, големи фуги, тогава ДА, тази пяна е правилният избор.

Пяна за пистолет

Нанася се с пистолет за пръскане. По този начин имате предимството, че може да се контролира потока на пяна в тръбата и скоростта, с която тя излиза, така че получената пяна да се разширява равномерно, контролирано, с намалено пост-разширение (с по-малко налягане върху околните повърхности). Освен това формулите за пистолетна пяна имат превъзходни технически свойства.

Пистолетната пяна е правилният избор за монтаж на врати или прозорци или за всякакви уплътнения, където се изискват прецизност, ефективност и техническо изпълнение на работата.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България