Фугираща смес

Показани 1 до 1 | 1 (1 Страници)

Фугирането е дейност, която следва да бъде извършена правилно от първия път. След като плочките са монтирани в идеална решетка или шеврон, е време да завършите работата с нанасяне на фугираща смес. Въпреки, че със сигурност това не е най-скъпия материал, който ще използвате при ремонт, фугиращата смес има важна роля в крайния вид на вашето плочково пространство.

С широка гама от цветове, качествената фугираща смес за баня може да бъде използвана за добавяне на контраст или за създаване на модерно едноцветно пространство. Ето всичко, което трябва да знаете при покупката на смес за фугиране на плочки, гранитогрес или естествен камък: от предназначение, през различните видове и цветове, опции за поставяне, съвети за поддръжка.

Фугираща смес за баня - предназначение

Ако използвате правилно закупената фугираща смес за баня, тя фиксира конструкциите плътно, предпазва от вода и придава завършен вид на подове и стени. Сместа за фугиране не само запълва кухините, но и прави пода, стената или плота по-здрави, като свързва плочките и предотвратява начупването и напукването на ръбовете на плочката.

Фугиращите смеси са различни и могат да бъдат използвани за закрепване и довършителни работи по разнообразни материали. Има фугираща смес за камък, гранитогрес, плочки и други.

Видове фугиращи смеси

Циментова

Фугираща смес за баня се предлага в два основни типа и изборът кой да бъде използван зависи не от плочката или гранитогреса, а от ширината на фугите между тях. Тесните фуги изискват специален материал, от портланд цимент и прахообразни пигменти, смесени с вода. Фугите по-широки от 3,1 мм предполагат нанасянето на шлайфана фугираща смес - същия материал, но с добавен пясък в състава, който предотвратява свиване в основата.

Днешните видове фугираща смеси за камък, гранитогрес или теракот съдържат полимерни добавки, които осигуряват качествени цветове и повишена гъвкавост, позволявайки по-голяма ширина на фугите. Ширината на фугите са полезни за замаскиране на нередности в ръчно изработени плочки и за преодоляване на различните дебелини на плочките при някои инсталации с мотиви.

Въпреки подобрения им състав обаче, всички циментови фугиращи смеси за баня са порести и подлежат на оцветяване. Ето защо опитните майстори препоръчват да се запечатва материала, едва когато втвърди за няколко дни и е изцяло суха.

Уплътнители за фуги

Предлагат се в две разновидности: мембранообразуващи и проникващи. Първият тип е предразположен към белене или замъгляване, когато остатъчната влага или подложки се изтласкват към повърхността на плочката. Проникващия вид, все още диша след поставяне в плочките.

Епоксидна

Епоксидната фугираща смес се нанася по-трудно, но нейната трайност я прави добро решение за често използвани помещения, особено за местата, изложени на  киселини и мазнини. Съставена от смола и втвърдител, материалът се предлага както в шлайфани, така и в шлифовани разновидности и е непроницаема за повечето химикали и петна.

Новото поколение епоксиди съдържат детергенти във втвърдителите, които осигуряват лесно почистване с вода и по-добра работа със сместа за фугиране. Тъй като епоксидът може да обезцвети порестите повърхности, като неглазирани кариерни плочки или варовик, те трябва да бъдат запечатани преди фугиране. Но устойчивостта на петна, твърдостта и издръжливостта правят епоксидната фугираща смес най-добрият избор за душове, кухненски плотове, подове и други зони с интензивно натоварване.

Аквастатична

Аквастатичната фугираща смес се препоръчва за места с много вода и замърсяване. Този тип смес за фугиране е с тройна устойчивост, която защитава повърхността от влага, мухъл и силни замърсявания. Благодарение на своя състав капките вода не проникват във фугиращата смес. Препоръчва се да бъде използвана при фугиране на тераси, подове с отопление, плочи и други.

Избор на фугираща смес с различни цветове

При избора на цветове за фугираща смес за баня, има три подхода: контрастен (да речем, бял материал с черна плочка), хармонизиращ (зелен със зелена плочка) или неутрален (нюанс на сиво или бяло). Въпреки, че може да е изкушаващо да прибегнете до ефектна комбинация, е нужно да помислите внимателно в какъв цвят ще бъде вашата фугираща смес за баня, тъй като тя ще предаде крайния финиш на визията на плочките, камъка и гранитогреса.

Ако все пак се спрете на по-смел цвят, фугирайте малка част от плочки и помислете няколко дни дали това е вашата комбинация. Ако сгрешите в избора си, незапечатаната готова фугираща смес може да се оцвети или боядиса след нейното втвърдяване.

Съвети за монтаж

Но преди да купите мистрията, трябва да сте подготвени за задачата. В крайна сметка, лошо фугираната плочка не само изглежда зле, но и е по-малко стабилна и е по-вероятно да се натроши или да има нужда от ремонт.

1. Изберете най-добрата фугираща смес

На пазара се предлагат основно три вида фугиращи смеси за за плочки, камък или гранитогрес: на циментова основа, епоксидни и уретанови.

Циментова

Най-често срещаният сорт, използван в проектите, е готова фугираща смес на циментова основа. Те са и най-лесните за използване. Ако между вашите плочки има малки фуги използвайте нешлифована. В случай че имате по-големи фуги, заложете на шлайфана.

Епоксидна

Епоксидните фугиращи смеси са със сравнително висока цена и обикновено представляват смеси от две части с твърди вещества и цветни добавки. Те се използват главно за търговски проекти и са много по-трудни за нанасяне от продуктите на циментова основа и следователно изискват повече труд. Този тип могат да предизвикат алергична реакция при хора, страдащи от непоносимост към епоксидна смола.

Уретанова

Уретановите фугиращи смеси също са с малко по-висока цена и се смесват предварително в кофи. Отваряте кофата, миксирате я и използвайте само количеството, от което се имате нужда. След това затворете кофата и намажете остатъка по-късно. Използвайте много суха гъба, когато сместа от плочките по време на фугиране. Този тип също се нуждае от седем дни, за да се втвърди, преди да бъде изложен на вода.

2. Пригответе си инструменти и консумативи за фугиране

Според нас трябва да имате под ръка тези основни инструменти, преди да започнете да фугирате:

  • 3 до 4 кофи
  • Маржова мистрия
  • Фугираща смес
  • Бормашина и гребло (по избор за смесване)
  • Гъби
  • Кърпи или тензух за почистване
  • Гъба за фугиране
  • Гумени ръкавици
  • Брезент или хартия за миксиране

3. Объркайте добре сместа

Като за начало, прочетете инструкциите на фирмата производител внимателно и ги следвайте. Каквото и да правите, не добавяйте твърде много вода. Колкото по-малко вода използвате, толкова по-добри ще са консистенцията и здравината на фугиращата смес за плочки. Внимателното смесване ще помогне за запазването на всички цветове на готовата фугираща смес.

4. Направете тест със сместа за фугиране

Преди да започнете с фугирането, направете тест. Първо трябва да покриете малка площ, за да потренирате. Всеки майстор би ви препоръчал да си изработите макет. Използвайте дъска с приблизителен размер 30x30 см с инсталирана плочка, която да фугирате, за да разберете какъв ще бъде резултата.

5. Нанесете на малки участъци

Нанесете готовата фугираща смес върху вашите плочки и се захващайте за работа. Поставяйте сместа за фугиране, било то на камък, плочки, гранитогрес, във фугите под ъгъл от 45 градуса. Ъгълът от 45 градуса е много важен и се отнася до ъгъла, под който държите плувката. Направете дъги и запълнете сместа изцяло във всички фуги между отделните елементи. Можете също да използвате поплавъка за фугиране, за да изтриете излишния материал, докато замазвате. Работете в секции, вместо да се опитвате да фугирате цялата стена или под наведнъж.

6. Почистете добре плочките

След като фугиращата смес стегне за няколко минути (вижте опаковката за препоръчаното време), избършете повърхностите на плочките с гъба за фугиране. Ще трябва да почистите отново и да изтриете всякакви замърсявания с кърпа, след като се втвърди. Трябва да внимавате и да не измивате фугите си с твърде много вода. И често почиствайте гъбите и кофите си с вода, тъй като мръсната вода не почиства.

Поддръжка на фуги

Редовната поддръжка на поставената фугираща смес ще ви гарантира години наред здрави конструкции с плочки, гранитогрес или естествен камък. За качествено почистване на фугите са необходими само обезмасляващ агент, четка с твърда четина или търговски парочистачка. В случай че имате нарушени участъци от фугите, е препоръчително да бъдат запълнени и подновени.

В строителен магазин АТЕК 1 може да избирате измежду много видове висококачествени фугиращи смеси на добри цени от доказани производители. Прегледайте всички опции, а нашите консултанти с удоволствие ще ви насочат коя е най-добрата фугираща смес за вас.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България