Лепило за плочки

Показани 1 до 18 | 18 (1 Страници)

Независимо дали е стенна или подова плочка, тя трябва старателно да се задържа към нейната основна повърхност. Изискванията към едно лепило за плочки са огромни. Очаква се да държи плочката на място не само с години, но и десетилетия - без да се проваля в мисията си.

Работата с хубаво  лепило за плочки за външно приложение трябва да е лесна и трябва да запълва адекватно пропуските между плочката и основата. Не може да изсъхне твърде бързо, но и не може да се чака прекалено дълго, защото тогава финалният етап с фугиране ще изглежда като далечен мираж.

Или казано по-простичко: едно монтажно лепило за плочки е нужно да изсъхва бързо, да се работи лесно с него и плочките да  издържат за дълго време.

За щастие, лепилата са се развили до момента, в който всички тези изисквания могат да се покрият напълно успешно. Изборът на правилния вид лепило за плочки или гранитогрес може да бъде много по-опростен, отколкото може би си мислите. В повечето случаи основата за плочки ясно определя най-добрия вариант за лепене.

Основна информация:

  • Лепило за плочки за баня обикновено се предлагат в торби от 5 до 50 кг.
  • Понастоящем на пазара се предлага и лепило за фаянс и теракот с подобрени свойства като бързо приготвяне и без свиване.
  • Лепилото за гранитогрес се нанася с помощта на назъбена мистрия и се смесва с чиста вода, за да се получи хомогенна паста, без бучки или чужди вещества. Освен ако не сте избрали готово лепило за плочки, което се купува в готова форма за използване.

Избор на вид лепило за плочки

Лепилата се използват за фиксиране на плочки по стените, подовете, басейните, които могат да имат всякакъв вид субстрат като цимент, дърво, стъкло и др. Те се основават предимно на цимент, епоксид и полимер. Представяме ви кратка информация за видовете лепила за плочки, които да вземете предвид преди да закупите вашето.

Лепила за гранитогрес и теракот

Лепилото за плочки, използвано за подови настилки от нови плочки от гранитогрес или теракот, обикновено е полимерно модифицирано. То е на основата на цимент, предлага се в прахообразна форма и смесва се с вода преди нанасяне.

Този тип лепило за плочки за външно приложение на открито предлага повече якост в сравнение с нормалния циментово-пясъчен разтвор. То също така предлага водоустойчиви свойства и може да се използва за приложение във влажни помещения, т.е. баня, кухня, басейни и други.

За подобряване на адхезионните свойства на монтажното лепило за плочки се добавят различни полимери като акрил, латекс, епоксид и др. Акрилът прави лепилото устойчиво на влага. Обикновено се използва за фиксиране на плочки с малки размери и за гранитогрес на открито. С него лесно могат да бъдат фиксирани керамични плочки, от стъкло или естествен камък.

Латексът прави лепилото по-гъвкаво. Този вид лепила са идеални за външна употреба, когато се изисква известно движение. Епоксидната съставка помага за повишаване на твърдостта и здравината на лепилата.

Епоксидно модифицираните лепила могат да се използват вътрешно или външно, тъй като са устойчиви на масла, вода, разреждат киселини, основи и повечето разтворители. Този вид лепило за плочки е с най-висока цена и е най-силното. Епоксидно модифицираните лепила имат промишлени приложения, като фиксиращи плочки, които са устойчиви на химикали и корозия.

За стени

Полимерно модифицираното лепило за плочки, което има нехлъзгащи свойства, се използва за нанасяне върху облицовка на стени. Това е вид готово лепило за фаянс, което се смесва с вода преди нанасяне. Керамичните, както и витрифицираните плочки могат да се нанасят с него.

За фиксиране на стъкло и мозайка

За фиксиране на стъкло и мозайки се използват специални лепила с висока якост. Те могат да се използват и за фиксиране на плочки във влажни зони, като например в бани, басейни и други. Обикновено те се предлагат в бял цвят на прах в торби от 5 кг до 25 кг. Белият цвят се дължи на добавянето на бял цимент. Това лепило за плочки се предлага на конкурентна цена в нашия магазин.

За фиксиране на нови плочки върху съществуващите подови плочки

Докато реновират старата настилка от плочки, много собственици на жилища предпочитат да фиксират нови плочки теракот или гранитогрес върху съществуващите настилки в своята баня. За тази цел се използва продукт, който има ефект за неплъзгане и не се свива. То е направено чрез смесване на специални полимери с циментовата смес.

За фиксиране на нови плочки върху шперплат или дървена основа

Днес на пазара се предлагат специални лепила за плочки, които се използват за фиксиране на плочки върху материал дори като шперплат. Те са полимерно модифицирани лепила на циментова основа с добавки в тях. Предлагат се в течна форма и се смесват с нехлъзгащи се лепила преди нанасяне. Те имат висока якост на свързване, която може да се използва в области, склонни към вибрации.

Няколко съвета и трикове

Що се отнася до поставянето на лепилото, ето няколко насоки, които ще ви помогнат да опростите работата:

  • Не забравяйте да се консултирате с експерт, когато решавате какво монтажно лепило за плочки да изберете. Въпреки че има няколко основни категории, има и подкатегории, които могат да имат специален тип, който е идеален за вас. Нашият екип с удоволствие ще ви съдейства със съвети и насоки за избора.
  • Имайте предвид, че подовете са подложени на топлина и голям трафик. Това трябва да е важно за избора на лепило. Докато стените могат да бъда подложени на висока влага и резки промени в температурите.
  • Ако ще облицовате стени в кухнята или банята, използвайте предварително смесено лепило. Ако слагате на пода, потърсете здрав разтвор.

В нашия магазин за строителни материали ще намерите разнообразни видове лепило за фаянс, теракот и гранитогрес на добра цена. Освен различните видове, съобразени с типа на плочката, може да избирате измежду готово лепило за вътрешно и външно приложение на марки като Теракол, Тракон, Баумит, Теразид, Ceresit, други. Свържете се с нашите консултанти за съвет и запитвания.

Поръчайте на изгодни цени от онлайн магазин АТЕК 1 с удобна доставка до София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен, Перник, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Асеновград, Видин, Казанлък, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Димитровград, Търговище, Ловеч, Силистра, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Смолян, Свищов, Петрич, Самоков, Сандански, Карлово, Севлиево, Велинград и всички останали населени места в България